top of page

TöPyn synttäritietovisa 4.11.23

Töölön Pyörän osuuskunta juhlisti 8-vuotissyntymäpäiväänsä viime lauantaina. Syntymäpäiväjuhlien pääohjelmanumerona oli edellisten vuosien tapaan pyöränörttitietovisa, ja ajattelin laittaa kysymykset tänne esille jotta yleisö voi kotisohviltaan näin jälkikäteen koetella tietojaan. Vastaukset ovat tekstin lopussa, eli älä skrollaa liian nopeasti alas! Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen ellei erikseen mainita. Osittaisesta oikeasta vastauksesta voi antaa itselleen 0,25 tai 0,5 pistettä.  1. Laita seuraavat metallit järjestykseen joustavimmasta jäykimpään, jos materiaalin tilavuus pysyy samana: teräs, alumiini, titaani.

  2. Yhdistä oikea venttiilinhatun väri sisäkumivalmistajaan: keltainen, läpinäkyvä, oranssi, musta. (0,25p per vastaus)

  3. Kuinka paksu on Töölön Pyörän kiekonkasauksessakin standardina käytetty DT Swiss Competition -pinna?

  4. Mikä tämä työkalu on?

5. Mikä pyöränosa tämä on? Asian materiaali on siis jonkinlaista luonnonkuitua ja pituus noin kaksi metriä.


6. Olympus OM-1 on kulttimaineen saavuttanut järjestelmäkamera vuodelta 1972. Mikä jo pitkään kehitteillä ollut pyöränosa on myös nimeltään OM-1?

7.Rival on Sramin keskihintainen maantieosasarja. Rival-nimisiä vaihdeosia myytiin kuitenkin jo 80-luvun alussa. Minkä yrityksen oston jälkeen Sram sai oikeuden Rival-nimeen?

8.Jacquie Phelan on kalifornialainen pyöräilylegenda, joka mm. voitti USA: n maastopyörämestaruuden kolme kertaa peräkkäin 1980-luvulla. Toinen suurista saavutuksistaan on WOMBATS -järjestön perustaminen. Mistä nimi WOMBATS on lyhenne?

9. Mikä on Jacquie Phelanin tuolloisen Cunningham-pyörän lempinimi?

10. Kummassa on enemmän eroa kevyimmän ja raskaimman välityksen välillä (l. rangea) - Sram Eaglessa (10-52 pakka) vai perus ysärimaasturissa, jossa 42-32-22 tripla ja 11-32 pakka?

11. Minkä tunnetun japanilaisen pyörämerkin omistaa nykyään Tunturi OY LTD?

12. Kuka on ainoa suomalainen kilpapyöräilijä, joka on johtanut Ranskan ympäriajoa ja ajanut keltaisessa paidassa?

13. Kuuluisan pyöräartesaanin René Hersen tytär oli vannoutunut pyöräilijä ja voitti myös aikanaan maantiepyöräilyn ranskanmestaruuden yhdeksän kertaa. Mikä oli hänen etunimensä?

14. Netissä on jo vuosia kiertänyt video, jossa kilpapyöräilijälle tulee kesken kisan ongelmia vaihteiden kanssa ja hän parahtaa tuskastuneena “Fucking Sram!”. Kuka videon pyöräilijä on?

15. Mikä tunnettu ranskalainen pyöräilymerkki oli vielä hiljattain suomalaisen yrityksen omistuksessa?

16. Etenkin maantiepyöräilyssä on nähty useita eri tyylejä laskea alas mäkiä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman aerodynaamisessa asennossa. Kuvassa on Jan Heinen tyylinäyte. Janilla on kuitenkin pyörässään salainen ase, joka tuo hänen omien sanojensa mukaan 5-7% edun kilpapyöräilijöihin verrattuna. Mikä?


(picture of Rene Herse Cycles, no copyright intended, for pop quiz only)


17. Missä Pyörätohtori pitää majaansa?

18. Selitä lyhyesti Specialized Brainin ja Columbus Brainin ero.

19. Kuka toi markkinoille ensimmäisen yli 7-vaihteisen napavaihteen?

20. Mikä on stvzo?

21 Kuinka monta vaihdevaijeria on Torpedo Pentasportissa?

22. Mikä saa aikaan desmodromisen vaihtajan uskomattoman hyvän tuntuman?

23. Mikä tekee Simplex SLJ vaihdevivuista paremmat kuin muista kitkavivuista?Oikeat vastaukset kuvan jälkeen. Visa oli jälleen haastava ja moni vastaaja saikin 2 tai 3 pistettä kahdestakymmenestäkolmesta. Selkeä voittaja sai hieman yli puolet oikein eli 13,5 pistettä. Palkintona oli Töölön Pyörän lahjakortteja.
1 - Alumiini, titaani, teräs

2 - keltainen = Continental, oranssi= Maxxis, läpinäkyvä = Schwalbe, musta = Panaracer, Vittoria, Michelin, Nokia, Tubolito jne jne

3 - 2mm päistä ja 1,8mm keskeltä

4 - Niinkutsuttu fixed cup -työkalu. Eli irtokuulakeskiön oikeanpuoleisen kupin irroittamiseen. Tuomari oli asiassa lepsu ja antoi täydet pisteet vastauksesta "keskiötyökalu", vaikka jälkikäteen ajateltuna vastaus on liian epämääräinen.

5 - Kuvan osa on vannenauha wanhasta pyörästä.

6 - Rivendellin Opposite Movement -takavaihtaja

7 - Sachs-Huret

9 - Otto

10 - Ysärimaasturissa ihan vähän enemmän.

11 - Nishiki

12 - Tea Vikstedt

13 - Lyli

15 - Mavic, omistaja oli Amer Sports

17 - Espoon Lippajärvi

18 - Specializedin Brain on automaattinen jousituksen lukitusjärjestelmä. Columbuksen Brain taasen on teräsputkisetin mallinimi.

19 - Sachs "Elan" 12v, vuonna 1995.

20 - saksalainen standardi pyöränvaloille

21 - 2 vaijeria

22 - Desmodromisessa vaihtajassa ei ole palautusjousta vaan vaihtaja liikkuu "aktiivisesti" molempiin suuntiin. Vaihteen tuntuma on siis yhtäläinen molempiin suuntiin vaihdettaessa. Tämä on ennenvanhaan toteutettu tuplavaijerin avulla, eli vaijeri liikuttaa vaihtajaa molempiin suuntiin. Myös sähkövaihteet luetaan desmodromisiksi koska servomoottori liikuttaa vaihtajaa molempiin suuntiin samalla tavalla.

23 - SLJ-vaihdevivuissa on palautusjousi, joka "latautuu" vaijeria löysättäessä ja vapautuu kiristettäessä, tehden vaihtamisestuntumasta tasaisemman molempiin suuntiin. Tämä myös ehkäisee kitkavivun "lipsumista" löysemmälle kuten tavallisissa kitkavivuissa. Moni vastasi "ratchet" eli räikkämekanismi. Mutta eri periaatteella toimiva räikkämekanismi on vain Suntourin ja nykyään Diacompen/Rivendellin kitkavaihtajissa


Visan laativat pääpiirteittäin Petri ja Aki. Ensi vuonna uudestaan!

263 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Dynamovalot

Comments


bottom of page