top of page

Top 3 pyöräilykengät, jotka eivät ole pyöräilykenkiä

Mitään näistä tuotteista ei myydä Töölön Pyörässä.


Birkenstock Arizona / Boston


Huonossa pyöräilykengässä jalka väsyy ja puutuu. Hyvät pyöräilykengät ovat kevyet, niissä on jäykkä pohja ja ne pysyvät hyvin kiinni polkimessa. Birkenstockit ovat kaikkea tätä, mutta jalkaholvia tukevat sisäpohjat tekevät niistä erityisen mukavat myös pyöräillessä.


Varpaiden taakse tuleva “harjanne” toimii polkiessa erityisen hyvin antaen varpaille jotain mihin tarttua. Pyörän polkeminen on jalan kehityshistorialle uutta ja vierasta toimintaa, mutta hyvin muotoiltu sisäpohja tuntuisi antavan jalan lihaksille jotenkin paremman tuntuman siitä mitä tapahtuu kuin löysä tennari. Ehkä. Arizona on näistä se sandaali ja erityisen mukava kesällä paljain jaloin. Boston on malliltaan hollannikas ja se suojaa ja lämmittää varpaita enemmän. Kenkiä tehdään kahdessa leveydessä ja oikea koko kannattaa sovittaa. Myyjältä saamani vinkin mukaan leveämpi kenkä vastaa kuitenkin kokoa isompaa kapeaa kenkää, mikä on hyvä tietää etenkin käytettyjä etsiessä.


Finn Comfort Linz


Finn Comfort on myös saksalainen terveyskenkien valmistaja. Sen kengissä on irrotettavat ja vaihdettavat korkista ja nahasta valmistetut paksut sisäpohjat. Ne näyttävät hyvin paljon Birkenstock-sandaalilta ilman remmejä. Vaihdettavien sisäpohjien ansiosta niihin on mahdollista tehdä yksilölliset pohjat erityistarpeisiin. Tämä myös lisää kenkien käyttöikää.


Linzit ovat ehkä parhaat kengät, jotka olen ikinä omistanut. Ne ovat mukavat jalassa koko päivän ja hyvät kävelyyn ja seisoskeluun. Kutsun niitä museokengiksi. Pyöräilyyn ne ovat samoista syistä hyvät kuin Birkenstockit, mutta nupukkinahkaiset nilkkurit ovat useilla keleillä turhan kuumat ja olen ehkä vähän turhan varovainen sotkemasta nahkaa huonossa säässä.


Uusien kenkien hinnan perusteella saksalainen työläinen saa ihan reilun korvauksen - mikä on oikein. Näitä liikkui kuitenkin ainakin joskus hyvin käytettynä Saksan Ebayssä ja sieltä olen omanikin ostanut. Pohjallisen saattaa joutua vaihtamaan, mutta Google osaa kertoa niille suomalaisen jälleenmyyjän.

Spring Court G2


Monet pitävät Vanseja parhaina pyöräilykenkinä, jotka eivät ole pyöräilykengät, mutta itse en ole niistä vakuuttunut. Ranskassa vuonna 1936 suunnitellut Spring Courtin tenniskengät ovat samannäköiset, mutta mielestäni paljon paremmat pyöräilyyn. En oikein tiedä miksi - terveyskenkiin verrattuna pohja on lötkö kuin vanha hirvikoon teräskilpuri.


Pyöräharrastajalle ranskalaiset osat herättävät aina tunteita ja näissäkin kengissä on sisällä yllätys. Niissä on irtonaiset sisäpohjat, jotka pohjien kyljissä olevien reikien kanssa tuottavat askelta pehmentävän ilmavaimennuksen ja tuuletuksen. Kävellessä kenkä tavallaan pumppaa ilmaa sisään ja ulos. En ole ihan varma kuinka paljon tätä tapahtuu polkiessa painon jakautuessa muuallekin kuin jaloille.


Edellisen parini irtopohjat tuoksuivat vielä piparmintulle, mikä oli pitkään Spring Courtin tavaramerkki. Tuoksun aiheutti kuitenkin joku myrkyllinen ainesosa, jonka myynti on sittemmin kielletty.

Petri Vaittinen


933 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Dynamovalot

Comentários


bottom of page